Skip to main content
energiaEurópai Uniófenntartható fejlődéskörnyezetvédelemtechnikatudomány

Az Európai Unió aktualizált stratégiai energiatechnológiai terve

Szerző: 2023. október 30.No Comments

„A stratégiai energiatechnológiai terv ma elfogadott felülvizsgálata elősegíti az eredeti SET-terv stratégiai célkitűzéseinek összehangolását az európai zöld megállapodással, a REPowerEU tervvel , zöld megállapodáshoz kapcsolódó ipari tervvel és különösen a „nettó zéró” iparról szóló jogszabállyal. Olyan összehangolt megközelítést fog biztosítani, amely előmozdítja Európa dekarbonizációs céljainak elérését, támogatja a stratégiai nettó zéró technológiákat, lehetővé teszi a fenntartható és reziliens energetikai jövő építését, valamint az ipari versenyképesség megteremtését.

A 2007-ben létrehozott SET-terv kulcsfontosságú szerepet játszott a tiszta, hatékony és költséghatékony energiatechnológiák fejlesztésének támogatásában azáltal, hogy a tiszta energiával kapcsolatos kutatás és innováció területén előmozdította az európai ipar, a tudományos körök és a nemzeti kormányok közötti koordinációt és együttműködést.

Bár az aktualizált SET-terv továbbra is alapvető fontosságú lesz az energiaunió ötödik dimenziójának – nevezetesen a kutatásnak, az innovációnak és a versenyképességnek – a megvalósítása szempontjából, az Európai Kutatási Térség (EKT) keretébe is szilárdan beágyazódik.

E felülvizsgálattal a Bizottság a következő területeken tesz lépéseket:

  • Új prioritások meghatározása a több területet érintő kérdésekkel kapcsolatban, ilyenek többek között a beépített fenntarthatóság, a készségfejlesztés, a társadalmi igényekhez igazított kutatás és innováció, a digitalizáció és a piaci hozzáférhetőség. A Bizottság ezáltal elő fogja mozdítani a tiszta és hatékony energiatechnológiák kifejlesztésének és alkalmazásának átfogó megközelítését.
  • A jelenlegi technológiai hatókör kiterjesztése valamennyi stratégiai megújulóenergia-technológiára. Ez az inkluzív megközelítés elismeri, hogy a SET-terv létrejötte óta jelentős fejlemények történtek a megújulóenergia-technológiák területén, valamint biztosítja, hogy az EU továbbra is a tiszta energiával kapcsolatos innováció élvonalában maradjon.
  • Egy, a hidrogénnel összefüggő célzott munkafolyamat létrehozása az EKT zöld hidrogénnel kapcsolatos kísérleti projektjének végrehajtása érdekében. Ez az intézkedés kiemeli, hogy az EU kész másokkal együttműködni az új kihívások kezelése és a kialakulóban lévő technológiák fejlesztése érdekében, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy Európa meginduljon a klímasemleges jövő felé vezető úton.
  • Együttműködés kialakítása az európai technológiai és innovációs platformok és az európai ipari szövetségek között, ideértve az Akkumulátorszövetséget, a Tisztahidrogén-szövetséget és a Napenergia-ipari Szövetséget. Ez ösztönözni fogja a beruházásokat, valamint bővíteni fogja a tisztaenergia-technológiákkal kapcsolatos gyártási kapacitást. Az együttműködés keretében a résztvevők emellett megoldásokat keresnek majd azokra a piaci, szabályozási, infrastrukturális és technológiai kihívásokra is, amelyek jelenleg akadályozzák e technológiák széles körű elterjedését.
  • Egy előrehaladási ütemterv elkészítése, amelyet a SET-terv információs rendszerén (SETIS) keresztül továbbra is nyomon kell majd követni. Az ütemterv beépül majd az energiaunióról szóló éves jelentésbe, és a SET-tervvel kapcsolatos konferenciákon kerül közzétételre. A SET-terv vonatkozásában kijelölt új irányok – amelyeket külön-külön dolgoztak ki az energiaunió kutatási, innovációs és versenyképességi dimenziójának mind a hat prioritásához – várhatóan ösztönzik majd az innovációt, biztosítják az elszámoltathatóságot, valamint egy zöldebb, fenntarthatóbb energetikai környezet felé lendítik Európát.

A tiszta energiára való átállásért létrehozott európai partnerség – a Horizont Európa és a nemzeti kormányok által társfinanszírozott nemzeti és regionális kutatási, fejlesztési és innovációs programok többoldalú és stratégiai partnersége – továbbra is támogatni fogja a SET-terv tevékenységeinek végrehajtását, és fontos szerepet fog játszani a terv szélesebb körű alkalmazásának megszilárdításában.

A Bizottság az új intézkedések és célok meghatározása és megvalósítása érdekében szorosan együtt fog működni a SET-tervben részt vevő országokkal (jelenleg valamennyi uniós tagállam, Izland, Norvégia és Törökország), a SET-terv irányítócsoportjával és más érdekelt felekkel, valamint szükség esetén új szereplőkkel és munkacsoportokkal.

Háttér-információk

Az európai energiatechnológiai politika kialakításának első lépéseként a Bizottság 2007-ben elindította a stratégiai energiatechnológiai tervet (SET). A SET-terv azóta a tagállamokkal és a társult országokkal folytatott energetikai kutatás és innováció kulcsfontosságú szakpolitikai eszközévé vált.

A SET-terv általános célkitűzése az, hogy közös jövőképet, célokat és koordinációt biztosítson a hatékony és költséghatékony tiszta technológiák fejlesztésének és alkalmazásának felgyorsításához, valamint hogy fokozza az EU geopolitikai rezilienciáját és az energiaellátás biztonságát. A SET-tervet 2015-ben hat prioritással aktualizálták az energiaunió „kutatási innováció és versenyképesség” pillérével összhangban. A SET-terv a nemzeti energiakutatási stratégiák irányításában is központi szerepet játszik, amint azt a nemzeti energia- és klímatervek is tükrözik.

Hozzájárult ahhoz, hogy a nemzeti erőfeszítések hatékonyan egészítsék ki az olyan ipari szövetségek és közös európai érdeket szolgáló fontos projektek tevékenységét, mint amilyen például az Akkumulátorszövetség és az akkumulátorokra vonatkozó, közös európai érdeket szolgáló fontos projekt. A SET-tervben részt vevő országok több mint 500 millió eurót gyűjtöttek össze a Horizont Európa keretében társfinanszírozott, „Európai partnerség a tiszta energiára való átállásért” elnevezésű partnerség keretében.

További információk

SETIS – A SET-terv információs rendszere

Közlemény a SET-terv felülvizsgálatáról

Idézet(ek)

„A SET-terv felülvizsgálata jelentősen hozzájárul a fenntartható, alacsony szén-dioxid-kibocsátású jövő megteremtéséhez és Európa nettó zéró energiaigényű stratégiai technológiáinak támogatásához. Azzal, hogy átalakítjuk stratégiai célkitűzését és jobb eszközökkel vértezzük fel, megalapozzuk a terv ambícióit, kiszélesítjük társadalmi dimenzióját és fokozzuk politikai relevanciáját. Mindezek révén biztosítható, hogy a terv nagyobb mértékben járul majd hozzá legnagyobb szakpolitikai prioritásaink megvalósulásához.” – Iliana Ivanova, az innovációért, a kutatásért, a kultúráért, az oktatásért és az ifjúságért felelős biztos – 20/10/2023

„A SET-terv kulcsfontosságú eszköz ahhoz, hogy a kutatási és innovációs programok és szakpolitikák mind nemzeti, mind európai szinten jobban összhangba kerüljenek az energia- és éghajlat-politikai célokkal, fokozva ezzel a nettó zéró kibocsátási célt szolgáló iparágak versenyképességét. A SET-terv felülvizsgálata időszerű, mivel bolygónk és gazdaságunk érdekében az országoknak fokozniuk kell az együttműködést és össze kell fogniuk a tiszta energiára való átállás felgyorsítása érdekében.” – Kadri Simson energiaügyi biztos – 20/10/2023”

Forrás:
Aktualizált stratégiai energiatechnológiai terv Európa tiszta, biztonságos és versenyképes energetikai jövőjéért; Európai Bizottság; 2023. október 20.